Med-Practic
Նվիրվում է վաստակաշատ ուսուցիչ Գրիգոր Շահյանին

Իրադարձություններ

Հայտարարություններ

Մեր հյուրն է

Հրատապ թեմա

 

Սնունդը և առողջությունը

Ձեթերի տեսակները և նրանց առանձնահատկությունները

Ձեթերի տեսակները և նրանց առանձնահատկությունները

Ձեթերի օգուտն անգնահատելի է, ու շատերը գիտեն դրա մասին: Սակայն ոչ բոլորը գիտեն դրանցից յուրաքանչյուրի բուժիչ հատկության մասին: Յուրաքանչյուր ձեթ իր առանձնահատկություններն ունի ու անկրկնելի բաղադրությունը: Ձեթերի բաղադրության ճարպերն անհրաժեշտ են առողջ լինելու համար:

Քնջութի ձեթ

Թեթև բաղադրությամբ և քաղցրավուն համով այս ձեթը հարուստ է վիտամիններով, ցինկով, ու հատկապես` կալցիումով: Ուստի այն օգտագործում են օսթեոպորոզի ու սիրտ-անոթային հիվանդությունների կանխարգելման նպատակով: Քնջութի կամ, ինչպես այն անվանում են, սեզամի ձեթը հին ժամանակներում ևս լայնորեն կիրառվել է ու միշտ գնահատվել բուժիչ ու կոսմետիկական հատկությունների շնորհիվ: Ավիցենայի բժշկական կանոններում ավելի քան 100 դեղամիջոց է առաջարկվում, որոնց հիմքում քնջութի ձեթն է: Այն մեծ տարածում է ունեցել հին աշխարհում ու հիշատակվել նաև հին հնդկական գիտության մեջ:

Քնջութի ձեթն արժեքավոր սննդային ու գերազանց բուժական նշանակությամբ մթերք է, որն օգտակար է թոքային հիվանդությունների դեպքում, հևոցի ժամանակ, ասթմայի ու չոր հազի պարագայում: Այն առաջարկվում է.

  • շաքարային դիաբետով հիվանդներին,
  • բարձրացնում է թրոմբոցիտների քանակը, բարելավում արյան մակարդելիութունը,
  • ճարպակալման դեպքում նպաստում է քաշ գցելուն ու ամրացնում է օրգանիզմը,
  • օգնում է բարձր թթվայնության ժամանակ,
  • օգնում է ստամոքս-աղիքային ծակծկոցների, նեֆրիտի ու պիելոնեֆրիտի, երիկամաքարային հիվանդությունների դեպքում,
  • կիրառվում է սակավարյունության ժամանակ, ներքին արյունահոսության ու վահանագեղձի գերֆունկցիայի դեպքերում,
  • կիրառվում է որպես ճիճվամուղ միջոց:


Վուշի ձեթ

Այս ձեթը համարվում է կանանց մթերք, քանի որ օգնում է էսթրոգենների՝ իգական հորմոնների մշակմանը: Այն նաև հզոր հակաօքսիդանտ է:

Վուշի ձեթը հայտնի էր իր օգտակար հատկություններով դեռևս Հին Ռուսաստանում թե՛ որպես ներքին և թե՛ որպես արտաքին կիրառման համար, ինչպես նաև մաշկի ու մազերի խնամքի միջոց:

Այն պետք է անպայման ներառվի հղիների սննդաբաժնում: Վուշը մեծ քանակությամբ չհագեցած ճարպաթթու օմեգա-3 է պարունակում, որն անհրաժեշտ է երեխայի գլխուղեղի ճիշտ զարգացման համար: Հայտնի է նաև, որ վուշի ձեթը սննդի մեջ նվազեցնում է նաև կաթվածի հավանականությունը 40%-ով:

Այն նաև մեծ քանակությամբ Е վիտամին է պարունակում, ինչը երիտասարդացման ու երկարակեցության վիտամին է համարվում: Պարունակում է նաև F վիտամին, որն կանխում է անոթներում վատ խոլեսթերինի կուտակումը: Պատասխանատուու է մաշկի ու մազերի լավ վիճակի համար: F վիտամինը նպաստում է նաև քաշի նվազելուն՝ չհագեցած ճարպերի այրման հաշվին:

Վուշի ձեթն օրգանիզմին խիստ անհրաժեշտ А վիտամին է պարունակում, որը երիտասարդացնում է մաշկի բջիջները, պարունակում է նաև В խմբի վիտամիններ, որոնք բարերար են ազդում եղունգների աճի, մաշկի առողջության ու նյարդային համակարգի հավասարակշռության վրա:

Եթե առավոտյան քաղցած ստամոքսին մեկ ճաշի գդալ ձեթ ընդունեք, ապա և՛ մազերն ավելի առատ ու փայլուն կդառնան, և՛ մաշկի գույնն ավելի առողջ երանգ կստանա:

Կարելի է նաև վուշի ձեթով մազերի դիմակներ պատրաստել: Դրա համար պետք է գոլորշու վրա տաքացրած ձեթը քսել չոր մազերին, ծածկել թաղանթով ու տաք սրբիչով, 3 ժամ անց լվանալ սովորականի պես: Այս դիմակի օգնությամբ նաև չոր մազերը նվազ փշրվող կդառնան: Այն խթանում է մազերի աճը:

Սննդի մեջ վուշի ձեթ գործածելու դեպքում պետք է հիշել, որ այն օգտակար է միայն բնական վիճակում` առանց ջերմային մշակման: Բարձր ջերմության ազդեցությամբ վուշի ձեթը կորցնում է իր արժեքավոր որակները, բացի այդ, տհաճ հոտ է ստանում, իսկ գույնը մգանում է:

Հիշեցում. գնելով վուշի կամ կտավատի ձեթ, մի՛ մոռացեք, որ այն պետք է պահել միայն սառնարանում, մուգ գույնի շշի մեջ ու պահպանման ժամկետը սահմանփակ է:

Եգիպտացորենի ձեթ

Եգիպտացորենի ձեթն արժեքավոր է իր բաղադրության մեջ չհագեցած ճարպաթթուների (վիտամին F) քանակով ու E վիտամինով: Վերջինիս մեծ քանակը նպաստում է իմունային համակարգի ամրապնդմանը: E վիտամինը նաև երիտասարդացման վիտամին է համարվում, քանի որ հակաօքսիդանտ է, դանդաղեցնում է ծերացման գործընթացը, նպաստում նյութափոխանակությանը, նվազեցնում խոլեսթերինի մակարդակը, բարելավում լյարդի, աղիքների, լեղապարկի գործունեությունը: Այն անփոխարինելի է գինեկոլոգիական ու նյարդային հիվանդությունների բուժման իմաստով:

Եգիպտացորենի ձեթի պարունակած չհագեցած ճարպաթթուները բարձրացնում են օրգանիզմի դիմադրողականությունը վարակիչ հիվանդությունների դեմ ու նպաստում են օրգանիզմից խոլեսթերինի ավելցուկի դուրսբերմանը:

Չզտված եգիպտացորենի ձեթը դեռևս հնում էին կիրառում ժողովրդական բժշկության մեջ միգրենի, հարբուխի ու կրծքահեղձուկի բուժման նպատակով:

Զեյթունի ձեթ

Մեծ Հոմերոսը զեյթունի ձեթն անվանում էր «հեղուկ ոսկի»: Հին Եգիտոսում զեյթունի ձեթը համարվում էր խաղաղության ու մաքրության խորհրդանիշ ու միշտ է գնահատվել բազմաթիվ օգտակար հատկությունների համար:

Զեյթունի ձեթը համարվում է բոլոր բուսայուղերից ամենաօգտակարը: Այն կարգավորում է ճնշումը, բարելավում սրտի ու մարսողության օրգանների աշխատանքը: Հավաստի տվյալներ կան, որ կանոնավոր ձիթայուղ գործածելու դեպքում կաթնագեղձի քաղցկեղի առաջացման հավանականությունը նվազում է մի քանի ագամ: Արտաքին օգտագործման դեպքում այն ախտահանող ու երիտասարդացնող ազդեցություն ունի:

Լավագույնը համարվում է էքստրա կարգի ձիթայուղը: Այս ձեթի թթվայնությունը չի գերազանցում 1%-ը ու համարվում է, որ որքան թթվայնությունը ցածր է, այնքան ձեթը բարձրորակ է: Արժեքավոր է համարվում նաև «սառը մզվածքի» ձեթը:

Ցավոք, ձիթայուղի որակը ժամանակի ընթացքում վատանում է, ուստի իմաստ չունի մեծ քանակությամբ ձեթ ամբարել:

Խորհուրդ է տրվում ձիթայուղը պահել չոր ու զով (սակայն ոչ սառը), մութ, խոհանոցային հոտերից հեռու վայրում, քանի որ այն շատ արագ կլանում է այդ հոտերը:

Հունական ընկույզի ձեթ

Շատ սննդարար ու արժեքավոր համային որակներով օժտված մթերք է.

  • հրաշալի սննդարար մթերք է համարվում հիվանդությունից ու հետվիրահատական շրջանում կազդուրման նպատակով,
  • նպաստում է վերքերի սպիացմանը, ճաքերի ու դժվար սպիացող խոցերի բուժմանը,
  • արդյունավետ է փսորիազի, թարախապալարների, երակների լայնացման բուժման համար,
  • հրաշալի միջոց է քաշ գցելու ու երիտասարդացման համար,
  • նվազեցնում է խոլեսթերինի մշակումը, ամրացնում անոթների պատերը,
  • նվազեցնում է սիրտ-անոթային հիվանդությունների հավանականությունը,
  • աչքի է ընկնում Е վիտամինի ռեկորդային քանակով, խթանում է օրգանիզմի պաշտպանունակությունը,
  • հրաշալի միջոց է քաշը նվազեցնելու համար:


Չիչխանի ձեթ

Բուժիչ հատկություններով այն հայտնի է դեռևս հնագույն ժամանակներից: Լայնորեն կիրառվում է ժողովրդական բժշկության մեջ մի շարք հիվանդությունների կանխարգելման նպատակով: Օժտված է հետաքրքիր համուհոտով: Խորհուրդ է տրվում, որպես կանխարգելիչ միջոց, աղցանները համեմել չիչխանի ձեթով՝ այլ ձեթերի համադրությամբ: Այս մթերքը մեծ քանակությամբ կարոտինոիդներ է պարունակում ու E, F, A, K, D վիտամիններ, կենսաբանորեն ակտիվ նյութեր: Օգտագործվում է որպես բետա-կարոտինի աղբյուր:

  • Առաջարկվում է ստամոքս-աղիքային համակարգի լորձաթաղանթի բորբոքման դեպքում (կիրառվում է խոցերի ու տասներկումատնյա աղիքի հիվադությունների ժամանակ),
  • գինեկոլոգիական հիվանդությունների ժամանակ (արգանդի վզիկի էրոզիա, վագինիտներ և այլն),
  • մաշկի այրվածքների, ճառագայթային ու խոցային ախտահարումների դեպքում, աղերի կուտակման, ստամոքսի խոցի, կերակրափողի ճառագայթային քաղցկեղի,
  • վերին շնչուղիների քրոնիկ հիվանդությունների դեպքում. ֆարինգիտ, լարինգիտ, հայմորիտ,
  • աչքի ծիածանաթաղանթի խոցի,
  • ուղիղ աղիքի ախտաբանական երևույթների ժամանակ,
  • լնդերի հիվանդությունների, պարադոնտոզի,
  • աթերոսկլերոզի,
  • թեփուկավոր որքինի ու նեյրոդերմիտի,
  • վերքերի արագ սպիացման, մաշկի այլ վնասվածքների ապաքինման դեպքում, ընդ որում, չիչխանի յուղի արժեքավոր, գերազանց հատկություններից մեկն էլ մշակված, սպիացած վերքի տեղում հետքի իսպառ բացակայությունն է,
  • այն առաջարկվում է արևայրուքների ու ռադիացիոն այրվածքների տեղում հյուսվածքագոյացման արագացմանը նպաստելու հատկության համար,
  • բարելավում է տեսողությունը,
  • կանխում թրոմբառաջացումը:


Կանեփի ձեթ

Հնուց այն օգտագործվել է սննդի մեջ սննդարար ու օգտակար հատկություների համար: Հրաշալի հատկություններով նման է չիչխանի ու ընկույզի ձեթերին: Քիմիական բաղադրությամբ նման է վուշի ձեթին, սակայն համն ավելի նուրբ է ու ընկույզի ձեթ է հիշեցնում: Այն հարուստ է չհագեցած ճարպաթթվով՝ օմեգա-3-ով:

Օրգանիզմի համար օգտակար են չհագեցած ճարպերը, որոնք առկա են բոլոր բուսամթերքներում: Սակայն բացառություն են կազմում կոկոսի, արմավենու ու կակաոյի յուղերը, որոնք հսկայական քանակությամբ հագեցած ճարպերով են աչքի ընկնում: Ցավոք, դրանք օրգանիզմում չեն յուրացվում, հետևաբար խցանումներ են առաջացնում:

Ինչո՞վ են լավ չհագեցած ճարպերը: Բանն այն է, որ դրանց մոլեկուլներն այնքան էլ կայուն չեն, ուստի մարմնի ներսում փոփոխության են ենթարկվում: Օրգանիզմը կարող է դրանք վերամշակել ու օգտագործել իր օգտին, սեփական «հայեցողությամբ»: Այսինքն, որքան ճարպը նվազ հագեցած է, այնքան հեշտ է յուրացվում օրգանիզմում: Այդ տեսանկյունից տարբերակվում են միաչհագեցած (մոնո-) ու բազմաչհագեցած (պոլի-) ճարպեր:

Միաչհագեցած ճարպերի բուսական աղբյուր են ձիթապտուղը, ավոկադոն, նուշը, պնդուկը, գետնանուշը, դդմի կորիզները, քնջութն ու դրանց ձեթերը:

Իսկ բազմաչհագեցած ճարպերի բուսական աղբյուր են հունական ընկույզը, վուշի սերմերը, արևածաղկի սերմերը, եգիպտացորենն ու դրանց ձեթերը:

Սկզբնաղբյուր. ankakh.com
med-practic.com կայքի ադմինիստրացիան տեղեկատվության բովանդակության համար

պատասխանատվություն չի կրում
Loading...
Share |

Հարցեր, պատասխաններ, մեկնաբանություններ

Կարդացեք նաև

Որքա՞ն ջուր պետք է խմել. armeniamedicalcenter.am
Որքա՞ն ջուր պետք է խմել. armeniamedicalcenter.am

Մարդիկ հաճախ պարզապես մոռանում են ջուր խմել, հատկապես դա բնորոշ է տարեցներին և երեխաներին: Սակայն ցանկացած տարիքում անհրաժեշտ է հիշել ջրի լրացուցիչ ծախսի մասին...

ՀՀ ԱՆ. Խուսափե՛ք տրանսճարպերից
ՀՀ ԱՆ. Խուսափե՛ք տրանսճարպերից

Տրանսճարպերի չարաշահումը`...

Մրգերը շաքարային դիաբետի ժամանակ. armeniamedicalcenter.am
Մրգերը շաքարային դիաբետի ժամանակ. armeniamedicalcenter.am

Մրգերը և հատապտուղները պարունակում են առողջության համար շատ կարևոր վիտամիններ, միկրոէլեմենտներ, բջջանք: Շաքար պարունակող որոշ մրգեր կարգավորում են արյան ճնշումը...

Ուտելու հոգեբանությունը. urolog.am
Ուտելու հոգեբանությունը. urolog.am

Ուտելու հոգեբանությունը կիրառական հոգեբանություն է, որն օգտագործվում է` հասկանալու մարդու սննդի ընտրության և ուտելու վարքագիծը...

ԵՊԲՀ. Սննդային ալերգիա. մասնագետի անդրադարձը
ԵՊԲՀ. Սննդային ալերգիա. մասնագետի անդրադարձը

Եթե Դուք ունեք սննդային ալերգիա, Ձեր իմուն համակարգը գերզգայուն է տվյալ սննդի նկատմամբ: Դրա պատճառը իմունոգլոբուլին E-ն է (IgE), որը բարձր քանակով հանդիպում է ալերգիա ունեցող մարդկանց մոտ...

Ալերգոլոգիա
ՀՀ Ան. Ինչպես առողջ սնվել տոնական օրերին
ՀՀ Ան. Ինչպես առողջ սնվել տոնական օրերին

Դժվարամարս կամ ոչ համատեղելի մթերքը չարաշահելու արդյունքում տոնական օրերին հաճախ արձանագրվում են սննդային թունավորումներ և մարսողական համակարգի տարբեր բնույթի խանգարումներ: Նմանատիպ խնդիրներից խուսափելու համար մասնագետները...

Սննդակարգը միզապարկի քարերի ժամանակ. հիվանդության կանխարգելումը. armeniamedicalcenter.am
Սննդակարգը միզապարկի քարերի ժամանակ. հիվանդության կանխարգելումը. armeniamedicalcenter.am

Միզապարկի քարերի  առկայության ժամանակ սնունդը պետք է լինի հավասարակշռված, հարուստ վիտամիններով և հանքային աղերով, ուղղված նյութափոխանակության խանգարման կարգավորմանը...

Միզային համակարգ Սննդակարգեր
Գինին և առողջությունը
Գինին և առողջությունը

Գինու օգտակար հատկությունները գաղտնիք չեն մարդկանց արդեն դարեր ի վեր: Սակայն, որպեսզի այն իրապես նպաստի առողջության պահպանմանը, անհրաժեշտ է ինքնագիտակցում և չափավորության զգացողություն...

Ինչպիսի՞ ջուր է պետք խմել առողջ լինելու համար. armeniamedicalcenter.am
Ինչպիսի՞ ջուր է պետք խմել առողջ լինելու համար. armeniamedicalcenter.am

Օրգանիզմի համար մեծ է ջրի դերը: Մարդն ավելի հեշտ դիմանում է քաղցին (մոտավորապես 30-45 օր), քան ջրի պակասին: Առանց ջրի օրգանիզմը չի կարող գոյատևել անգամ 5 օր, քանի որ ջուրը կյանքի հիմքն է և կազմում է օրգանիզմի 2/3-ը...

Հակաքովիդային մթերքներ. armeniamedicalcenter.am
Հակաքովիդային մթերքներ. armeniamedicalcenter.am

Քովիդ վարակը հաղթահարելու համար անհրաժեշտ է բարձրացնել օրգանիզմի դիմադրողականությունը: Դրան նպաստում է առողջ սնունդը: Բացի այդ, կան որոշ մթերքներ, որոնք ավելի` քան մյուսները, դրական ազդեցություն են ունենում...

Ընպելիքները և սնունդը հղիության ժամանակ. morevmankan.am
Ընպելիքները և սնունդը հղիության ժամանակ. morevmankan.am

Հղիների սննդի հետ բազում միֆեր են կապված: Երբեմն դրանք տարօրինակ արգելքներ են՝ կծու, սնկով կերակուրներ, մթերքների որոշակի գույներ և այլն...

Հղիություն, ծննդաբերություն
Քաղցրակերության վնասները. armeniamedicalcenter.am
Քաղցրակերության վնասները. armeniamedicalcenter.am

Գիտնականներն ապացուցել են, որ շաքարը նպաստում է վաղաժամ ծերացմանը:  Պրոֆեսոր Դեվիդ Հաննը համեմատել է շաքար շատ և քիչ օգտագործող մարդկանց դիմագծերը և սենսացիոն եզրակացության եկել: Գիտնականը նկատել է, որ նույն տարիքի...

Առանձնացված սնուցման կարևորությունը. nairimed.com
Առանձնացված սնուցման կարևորությունը. nairimed.com

Հավանաբար, շատերն են լսել առանձնացված սնուցման մասին, սակայն ըստ անվանման, այնքան էլ պարզ չէ, թե ի՞նչը` ինչի՞ց պետք է առանձնացնել, իսկ կարևորը՝ ինչո՞ւ: Առանձին սնուցման փիլիսոփայությունն այն է...

Ինչպե՞ս է ազդում սնվելու ռիթմը ուղեղի առողջության վրա. urolog.am
Ինչպե՞ս է ազդում սնվելու ռիթմը ուղեղի առողջության վրա. urolog.am

Ուտելը մարդու կյանքի կարևոր բաղադրիչներից է։ Պարզվում է, որ ոչ միայն սնննդի տեսակը, այլև այն ընդունելու ժամանակը ունի տարբեր ազդեցություններ մարդու ուղեղի վրա: Ապացուցված է, որ ուտելու անկանոն ժամերը նպաստում են...

Ամանորի տոնական սեղանի ամենավտանգավոր մթերքը. Սալուտեմ ամսագիր №4
Ամանորի տոնական սեղանի ամենավտանգավոր մթերքը. Սալուտեմ ամսագիր №4

Ամանորի սեղանն օրգանիզմի համար ծանր փորձություն է՝ սեղանին բազմաթիվ խոհարարական գլուխգործոցներ են հայտնվում, որոնց գայթակղությանը դիմանալը պարզապես անհնար է։ Սակայն բժիշկները խորհուրդ չեն տալիս...

Ամեն ինչ տոն օրերի մասին Սալուտեմ 4.2021

ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ